Racereport Åda Wild Boar 1 km 2015-04-17 & 26 km 2015-04-18

Ska försöka sammanfatta denna helgen utan att bli för långrandig.


Åda Wild Boar 1 km

Jag åkte upp till Trosa redan på fredag förmiddag då jag även anmält mig till fredagens sprinttävling på 1 km. Resan flöt på fint, laddade ner Storytel innan jag åkte så det var ljudbok som gällde i bilen. Riktigt skönt och avkopplande. När jag var i Jönköping ringde min fru till mig och berättade att UPS dumpat av en massa kläder och skor hemma i Göteborg. Som tur var hade jag packet ner egna kläder också.
Detta levererades hem ett par timmar efter jag åkt . Foto: Privat
Det var nog detta jag skulle haft med mig upp. Fick snabbt slänga iväg ett mail till Erik Ahlström som har titeln "Brand Ambassador for Salomon Running" om att jag behövde extra kläder och skor.

Väl framme i Trosa stannade jag vid butiken/kompetenscentrumet Art Of Running för nummerlapps utdelning. Vilket underbart ställe de har.
Foto: Art Of Running
Efter det åkte jag till tävlingscentrumet (TC) som var Åda Golf & Country Club. Då jag var lite tidig till sprinten som skulle starta 17:30 tog jag det lugnt i foajén och läste lite tidningar. Utanför rådde det febril aktivitet inför lördagens tävlingar. Som jag sa innan hade jag inga "nya" kläder med mig utan precis innan start bytte jag om till de kläder jag tog med mig hemifrån och begav mig upp mot starten av sprinten. Efter lite information och provlöpning av banan som var helt obanad men snitslad vad det dags. Skulle starta i fjärde heatet ihop med Emil Svensk som är en av Sveriges bästa orienterare och också ny medlem i teamet Salomon Sweden Trail Running Team. Tyvärr hade både Andreas Svanebo och Linus Holmsäter tacka nej sent. Man såg direkt hur bra han är på detta underlag. Kom in som två efter just Emil och sen blev det några heat till innan det var dags för A-final. Det såg ut att bli en kamp mellan Emil och Ola Nyberg. Tyvärr fick finalen ett snöpligt slut då Ola hoppade ur skogen och halkade i kamp med Emil så illa att han bröt nyckelbenet när han tog emot fallet mot marken. Tyvärr dog lite tävlingen här och några stannade utan att gå i mål. Annars var tävlingsformen rolig och är populär i Europa men inte riktigt slagit i Sverige än. Spontant kan jag säga att det kanske inte riktigt var min gren.
Mot mål i sprinten: Foto: Christian Boo
Åda Wild Boar 26 km

På kvällen blev vi hembjudna till Anders Nordström som är tävlingsledare av tävlingen Åda Wild Boar samt grundare av Art Of Running för lite middag innan vi begav oss tillbaka till Åda Golf & Country Club för att lyssna på Kristina Paltén. Så tur är hade även Erik plockat med sig lite kläder och ett par skor till mig, Salomon S-Lab Sense 4 Ultra SG vilket visade sig vara en helt underbar sko.
Extra kläder & skor. Foto Privat
På kvällen begav vi oss till Scandic Hotell i Södertälje för en god natt sömn. Efter frukost åkte vi tillbaka till Åda. Vi började hjälpa till med att sätta upp tält och annat för Salomon och tiden bara sprang iväg. En kvart innan start fick vi prova lite linnen from Salomons S-Lab serie i storleken M och det var otroligt tight. Till slut kom jag in i en tröja. Fick precis innan start reda på att terrängspecialisten och Inov-8 löparen Anders Kleist anmält sig sent. Egentligen skulle han ha sprungit Rotterdam Marathon helgen innan med ställde in då han inte mådde bra. Letade länge efter en ledig toalett men det var meningslöst så det var bara att springa långt upp i skogen och sköta behoven. Ställde mig på startlinjen precis bakom Emil och Anders. Både 11 km och 26 km startade samtidigt men 26 km löparna skulle ta ett extra varv innan de gick in på 11 km banan. Karta finns här. När starten gick blev det som vanligt ett vansinnigt tempo, klockade första km på 3:35 min/km. Emil och Anders sprang iväg och vi andra fick snällt springa på bakom.
Starten. Foto: Christian Boo
Redan inne på andra kilometern visade det sig hur utmanande denna dag skulle bli. Obanad, teknisk och utmanande terräng. Efter ett par kilometer hamnade jag på femteplats tätt inpå den personen före mig. Vi höll ihop länge men tyvärr tappade jag lite vid de mest tekniska partierna och han lyckades dra ifrån, troligtvis pga. att han var orienterare.
Längs banan. Foto: Christian Boo
De första 15 km var otroligt omväxlande och tunga, och vid växling vid TC för att gå in på 11 km banan tog jag mer om mer in på personen framför och kom ikapp. Även denna slinga bjöd på allt som skogen har att erbjuda. Vi sprang ihop hela vägen fram till 22 km och då tappade jag igen vid ett mycket tekniskt parti och han försvann. Sista 4 km mot mål var en kamp då jag även nu börjat få skavsår lite här och var av mina nya skor. Sista kilometern gick som tur var nerför och det vara bara att få ut det sista ur benen.
Sista biten innan målgång. Foto: Christian Boo
Kom till slut in som femma på tiden 2:04:42. Vann gjorde som väntat Anders Kleist på 1:50:29 tätt följd av Emil Svensk som höll jämna steg med Anders i 24 km. Riktigt imponerande.

Svårt att i ord beskriva banan och utmaningen den gav mig, men titta gärna in på fotografen Christian Boos sida och alla hans bilder från årets upplaga av Åda Wild Boar Race här. Då kan man få en bättre bild av banan.

Otroligt glad av att äntligen få träffa Erik Ahlström som verkligen brinner för trail samt Anders Nordström med familj som gjorde ett fantastiskt arrangemang.

Efter att ha duschat stannade jag kvar en stund och njöt av solen och stämningen innan jag satte mig i bilen för att resa hem till Göteborg. Sträckkörde hela vägen med undantaget att jag stannande i Gränna och köpte en Cola samt några polkagrisstänger.

Inga kommentarer

Använder Blogger.